Fysiotherapie bij Osgood-Schlatter

10-03-2023

vrouw-met-pijn-in-de-knie

Osgood-Schlatter

Osgood-Schlatter is een aandoening die de knie aantast. Het komt het meest voor bij kinderen en adolescenten die een groeispurt doormaken, vooral degenen die deelnemen aan sporten waarbij springen, rennen of andere activiteiten die de knie belasten, betrokken zijn. De aandoening wordt gekenmerkt door pijn en zwelling net onder de knieschijf, waar de pees van de knieschijf (patellapees) hecht aan het scheenbeen (tibia).

De harde knobbel onder knie aan de bovenzijde van het scheenbeen wordt tuberositas tibiae genoemd. Door de trekkrachten van de pees op het bot ontstaat er vaak extra botweefsel wat bij sommige kinderen en volwassen goed zichtbaar is die osgood schlatter hebben gehad.

De pijn kan verergeren door activiteiten waarbij de knie moet worden gebogen, zoals rennen, springen of knielen.

Symptomen die kunnen horen bij Osgood Schlatter zijn:

  • De knobbel waaraan de kniepees vast zit wordt groter en is pijnlijk bij aanraking of knielen
  • Strekken van de knie tegen weerstand is pijnlijk
  • Mogelijk zwelling en warmte van het aangedane weefsel
  • De meeste pijn is aanwezig na sporten
  • Meer spierspanning in het bovenbeen

Fysiotherapie Osgood Schlatter

Fysiotherapie kan helpen om de klachten tijdens activiteiten te verminderen of te verhelpen. Bij elke individu die langskomt stellen we een specifiek behandelplan op afhankelijk van de hulpvraag, wanneer de klachten optreden, wat de klachten zijn, welke activiteit of sport beoefent wordt enz... Hierdoor hangt de behandeling af van wat er uit de intake komt.

Goed om te weten

Osgood-Schlatter wordt veroorzaakt door herhaalde spanning op de patellapees, die aan het onvolgroeide bot op de plaats van de aanhechting trekt, waardoor ontsteking en pijn ontstaat. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf wanneer de groeischijf gesloten is. Bij jongens is dit rond 17 jaar en bij meisjes iets eerder.

Het is belangrijk voor kinderen en adolescenten met Osgood-Schlatter om activiteiten die hun symptomen verergeren aan te passen.

Level Fysiotherapie Capelle aan den IJssel

Wil je graag dat een fysiotherapeut je begeleid bij het herstel van je knieklachten neem dan contact met ons op voor een afspraak. We gaan dan samen aan de slag om van je knieklachten af te komen en helpen je om het in de toekomst te voorkomen. 

Contact opnemen

*Afbeelding van yanalya op Freepik

Dit artikel delen:

Geholpen worden door een van onze specialisten?