Hardlopen en blessures

15-03-2022

4bfa1a836855f52c91a882592eee31526b35

Hardlopen

Veel mensen lopen hard om af te slanken, op gewicht te blijven, voor de ontspanning, om prestaties te verbeteren of een combinatie van dit alles. Hardlopen is een makkelijke manier om aan de conditie te werken. Het is goedkoop, te doen wanneer jij wilt en het hoeft geen hele langdurige bezigheid te zijn.

Hardlopen is helaas best blessuregevoelig, zon 60% van de hardlopers wordt vroeg of laat geconfronteerd met een blessure. Tijdens de landing ontstaan er schokken die ongeveer 2 tot 3 x je lichaamsgewicht kunnen zijn. Als je lichaam niet sterk genoeg is om die klappen op te vangen lijkt de kans op blessures groter te worden. Al is het niet helemaal duidelijk wat de echte oorzaak is van die blessures, maar toename in volume zoals vergroten van de afstand en/of snelheid, lijken een constante factor bij het ontstaan van blessures. Goede techniek en gerichte training verkleinen de kans op blessures.

Fases

Hardlopen gebeurt in 3 fases: steunfase, initieel contactfase en zwaaifase. De steunfase is de fase van het afzetten waarbij een heupstrekking gemaakt wordt door de grote bilspier. Het initiële contact is de fase van de landing waarbij de klap wordt opgevangen zonder de snelheid te uit te halen. Belangrijk bij deze fase is de stabiliteit van de heup, zodat de knie en voet niet naar binnen toe inzakken. Tijdens de zwaaifase wordt de snelheid weer aangezet doordat het achterste been naar voren gezwaaid wordt. Voldoende heupmobiliteit van het zwaaibeen en stabiliteit van het standbeen zijn in deze fase erg belangrijk. De bilspieren hebben dus een dominante rol tijdens het hardlopen.

Rompstijfheid

Het rechtop kunnen houden van de romp wordt rompstijfheid genoemd. Bij gebrek aan rompstijfheid kan de romp ook te veel roteren, hierdoor kunnen de schouders niet (bijna) stil gehouden worden tijdens het hardlopen. Hierdoor wordt er niet efficiënt gelopen en wordt er meer energie verbruikt dan eigenlijk nodig zou moeten zijn. Vermoeidheid, kans op blessures en verminderde prestaties liggen op de loer.

Schoeisel

Er zijn veel theorieën dat de juiste schoenen de kans op blessures zou verminderen. De juiste schoen is niet afdoende om blessures te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de populaire anti-pronatie schoen. Zon schoen is vaak niet meer dan symptoombestrijding. Door het tegen houden van de pronatie (het naar binnen gaan van de voet) worden de klappen opgevangen in de knie er boven omdat de voet niet meer meegeeft. Met een juiste hardlooptechniek is de keuze van schoenen van ondergeschikt belang, zolang ze maar lekker lopen.

Opdracht

Hardlopen is een prima manier om de conditie te verbeteren, maar wees wel bewust van de blessures die op de loer kunnen liggen. Zorg dat de looptechniek zo goed mogelijk is waardoor waarschijnlijk blessures voorkomen kunnen worden, maar ook jouw prestaties kunnen verbeteren.

Wil jij specifieke krachttraining doen om je hardloop prestaties te ondersteunen en verbeteren of heb je een blessure door het hardlopen neem dan contact op via de onderstaande button.

Contact opnemen

Dit artikel delen:

Geholpen worden door een van onze specialisten?