Nekklachten: 3 tips om je nekpijn te verminderen.

13-09-2022

nekklachten-fysio

Heb je last van je nek? Vanwege corona en de lockdown werken veel mensen thuis, maar helaas hebben de meeste mensen thuis geen ergonomische werkplek. Hierdoor zien wij steeds meer mensen met nek- en/of rugklachten in onze praktijk. Deze klachten zijn vaak gerelateerd aan stress en lichaamshouding. Met dit bericht helpen wij je alvast om de klachten te herkennen en geven we je 3 tips om de klachten te verminderen of tegen te gaan.

Als je nekklachten hebt komen één of meerdere van deze klachten je vast bekend voor:

  • Pijn in je nek soms met uitstraling naar de schouders en armen 
  • Tintelingen en prikkelingen in je vingers.
  • Doof gevoel in de arm en hand
  • Verminderd gevoel en krachtverlies
  • Stijfheid, moeilijk het hoofd kunnen draaien 
  • Hoofdpijn
  • Klachten van het kaakgewricht. 

Pijn aan de nek is een veelvoorkomend probleem en komt voor bij kinderen tot aan bejaarden. Net als lage rugpijn, komt het vaak voor in periodes en is er in veel gevallen geen specifieke oorzaak te vinden. Houden de nek- en/of rugklachten aan dan komt dit vaak door een verkeerde houding in combinatie met te weinig beweging. 

3 tips om nekklachten tegen te gaan

  1. Verander regelmatig van zithouding. Indien mogelijk afwisselen met staan als je een sta-bureau hebt.
  2. Beweeg! Probeer ieder uur, maximaal om de 2 uur, te bewegen. Dit kan simpelweg door even wat te drinken te halen of buiten een luchtje te scheppen maar je kunt ook om de 20 á 30 minuten een aantal oefeningen uitvoeren. Bijvoorbeel: ga een aantal keren staan en weer zitten, ga rechtop zitten en trek je kin in (dubbele kin maken) en ontspan weer, strek je armen om en om, zo hoog mogelijk naar het plafond (appeltjes plukken).
  3. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief en waar het lukt langer.

Hulp om van je nekpijn af te komen

Wil jij weer pijnvrij de dag doorkomen en leren hoe je nekklachten in de toekomst kunt voorkomen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. We gaan dan samen aan de slag om van je nekpijn af te komen!

Contact opnemen

Dit artikel delen:

Geholpen worden door een van onze specialisten?