Ook last van knieklachten bij hardlopen?

06-03-2023

de-man-boog-haar-hoofd-en-greep-hem-na-het-sporten-naar-haar-vast (1)

Patellofemoraal pijnsyndroom, is een veelvoorkomende blessure die hardlopers en andere atleten treft die zich bezighouden met activiteiten waarbij herhaaldelijk kniebuigingen nodig zijn, zoals springen en fietsen.

De aandoening wordt veroorzaakt door irritatie van het kraakbeen aan de onderkant van de patella (knieschijf) of de omliggende zachte weefsels. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en een gevoel van stijfheid in het kniegewricht.

Mogelijke risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een patellofemoraal pijnsyndroom zijn onder andere verkeerde opbouw in belasting, spier disbalans, slechte biomechanica en/of mobiliteit en stabiliteit.

De oorzaak?

De onderliggende oorzaak is multifactorieel en kan van persoon tot persoon verschillen. Enkele veel voorkomende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening zijn echter:

Verkeerde opbouw: herhaalde belasting van het kniegewricht door activiteiten zoals hardlopen, springen en fietsen kan leiden tot irritatie en ontsteking van het patellofemorale gewricht. Vaak lijkt te snelle opbouw in volume het probleem te zijn.

Spier disbalans: Zwakte of strakheid in de spieren die het kniegewricht ondersteunen, zoals de quadriceps, hamstrings en bilspieren, kan ervoor zorgen dat de patella niet goed spoort, wat leidt tot verhoogde spanning op het kniegewricht.

Biomechanische problemen: een slechte uitlijning van de onderste ledematen, zoals overmatige supinatie of pronatie van de voeten,(supinatie is een beweging waarbij de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Wanneer de beweging naar binnen wordt gemaakt, in plaats van naar buiten, spreken we van pronatie.) kan de uitlijning van de patella beïnvloeden en het risico op het ontwikkelen van een hardlopersknie vergroten.

Trauma: Een directe klap op de knie of een val kan schade aan de patella of omliggende zachte weefsels veroorzaken, wat leidt tot ontsteking en pijn.

Preventieve maatregelen zoals een goede warming-up, mobiliteit en/of stabiliteit en krachtoefeningen kunnen helpen het risico te verminderen.

De beste oefeningen bij knieklachten

Oefeningen zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de aandoening, maar over het algemeen kunnen oefeningen die zich richten op het versterken van de spieren rond de knie, heup en enkel en het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit erg nuttig zijn. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Bilspier: Clamshell, heupbrug
  • Bovenbenen: lunges, step up
  • Hamstring: romanian deadlift, hipbridge op de hakken.
  • Stabiliteit: op 1 been staan

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke oefeningen die het meest effectief zijn voor de knie van een hardloper variëren, afhankelijk van het individu en hun specifieke symptomen.

Het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaak van knie klachten is essentieel voor een effectieve behandeling en preventie van de aandoening. Een fysiotherapeut kan helpen bij het beoordelen van de specifieke situatie voor jou en het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan.

Hulp om van je knie pijn af te komen

Wil jij weer pijnvrij de dag doorkomen en leren hoe je knieklachten in de toekomst kunt voorkomen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. We gaan dan samen aan de slag om van je nekpijn af te komen!

Contact opnemen

Dit artikel delen:

Geholpen worden door een van onze specialisten?