Pijn in knie na hardlopen: effectieve behandeling: jouw gids voor herstel en preventie

Hardlopen is een fantastische manier om fit te blijven, maar het kan soms leiden tot kniepijn. Dit ongemak kan variëren van milde last tot intense en stekende pijnen die je dagelijkse activiteiten belemmeren. Ook wel eens last van pijn in knie na hardlopen? Lees over de oorzaken en doe je voordeel met de tips en behandelingen van het deskundige team van Level Fysiotherapie.

Pijn in knie na hardlopen behandeling level fysiotherapie

Blijf niet rondlopen met kniepijn! Maak een afspraak

De meest voorkomende oorzaken van kniepijn

Kniepijn na het hardlopen ontstaat vaak door overbelasting, waarbij de knie meer te verduren krijgt dan hij aankan. Dit kan het gevolg zijn van je trainingsintensiteit te snel opvoeren, onvoldoende rust tussen je hardlooptrainingen nemen, of er is sprake van een onderliggende zwakte in de spieren rondom je knie.Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Patellofemorale pijnsyndroom (PFPS): Ook bekend als 'lopersknie', waarbij pijn in knie na hardlopen ontstaat rond je knieschijf (door overbelasting).
 • Iliotibiaal bandsyndroom (ITBS): Een ontsteking van de iliotibiale band die langs de buitenkant van het dijbeen loopt, van je heup tot net onder je knie.
 • Meniscusscheuren: Beschadiging van de schokdempende kraakbeenschijfjes in je knie, vaak door een plotselinge draaiing of door langdurige slijtage.
 • Knieartrose: Slijtage van het kraakbeen in je knie, iets dat vaker voorkomt bij al wat oudere hardlopers.

Hoe hardlopen impact heeft op je knieën

Elke keer als je voet tijdens het hardlopen de grond raakt, vangt je knie een kracht op die gelijkstaat aan ongeveer drie keer je totale lichaamsgewicht. Zonder adequate spiersteun en -balans kan deze herhaalde impact leiden tot stress en uiteindelijk tot pijn in je knie. Een goede looptechniek en sterke spieren zijn dan ook essentieel om de druk op je knieën te verminderen en pijn te voorkomen.

Eerste hulp bij pijn in knie na hardlopen

Ervaar je tijdens of na het hardlopen pijn in je knie? Dan is het van groot belang om snel te handelen om verdere schade te voorkomen en herstel te bevorderen. Hier zijn enkele stappen die je direct zelf kunt nemen:

Wat je direct na het voelen van pijn moet doen

 • Stop direct bij ervaren pijn in knie na hardlopen: Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar doorgaan met hardlopen kan je schade vooral verergeren. Geef je knie rust tot de pijn afneemt.
 • Koel de knie: Gebruik ijs of een koud kompres om zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Pas dit gedurende de eerste 48 uur na het ontstaan van de pijn elk uur voor een periode van 15-20 minuten toe.
 • Compressie: Een elastische bandage kan helpen om zwelling onder controle te houden. Zorg ervoor dat deze strak, maar ook weer niet te strak is waardoor het knelt.
 • Elevatie: Houd je knie hoger dan je hart om zwelling te verminderen. Dit kan door bijvoorbeeld op een bank te liggen met je been op kussens.

Wanneer het tijd is om toch de specialist te raadplegen

Hoewel veel knieklachten met rust en zelfzorg verbeteren, is het soms nodig om professionele hulp in te schakelen. Overweeg een bezoek aan Level Fysiotherapie als je:

 • Aanhoudende pijn hebt die na een paar dagen van rust en zelfzorg niet is verbeterd.
 • Zwelling niet afneemt of zelfs (erger) terugkeert bij beweging.
 • Beperkte bewegingsvrijheid in je knie ervaart, zoals moeite met buigen of strekken.
 • Instabiliteit voelt in je knie; het gevoel alsof je knie het gaat begeven.

Bij Level Fysiotherapie richten we ons op een persoonlijke aanpak waarbij we niet alleen de symptomen van pijn in knie na hardlopen behandelen. We pakken ook de onderliggende oorzaken van jouw kniepijn meteen aan. Ons doel is om je niet alleen snel weer op de been te krijgen, maar juist om herhaling van je klachten te voorkomen.

Regel nu de beste fysiotherapie voor je knieën!

Voorkomen is beter dan genezen

Om kniepijn na het hardlopen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om proactieve maatregelen te nemen. Bij Level Fysiotherapie adviseren we je graag over hoe je jouw knieën gezond houdt en blessures vermijdt.

“Word je bewust van de oorzaak van je kniepijn om er – eventueel samen met onze fysiotherapeuten – gericht iets aan te doen.”

Tips voor het voorkomen van pijn in knie na hardlopen of joggen

Een goede voorbereiding en bewustzijn van je lichaam zijn essentieel. Hieronder volgen enkele tips om je knieën te beschermen:

 • Bouw je training geleidelijk op: Vermijd plotselinge verhogingen in intensiteit of afstand om overbelasting geen kans te geven.
 • Draag geschikte schoenen: Zorg ervoor dat je hardloopschoenen goed passen en de juiste ondersteuning bieden voor jouw voeten en je loopstijl.
 • Werk aan je techniek: Een efficiënte loopstijl vermindert de belasting op je knieën. Overweeg een loopanalyse om eventuele verbeterpunten te identificeren.
 • Versterk je spieren: Focus op oefeningen die de spieren rond je knieën versterken, zoals de quadriceps, hamstrings en kuitspieren.
 • Luister naar je lichaam: Neem voldoende rust en herstel tussen de trainingen door. Pijn is echt een teken dat je lichaam aandacht nodig heeft.

Het belang van goede schoenen en looptechniek

Goede hardloopschoenen en een correcte looptechniek zijn essentieel om kniepijn te voorkomen. Ze helpen niet alleen bij het verminderen van de impact op je knieën, maar zorgen ook voor een efficiëntere loopbeweging. Als je twijfelt over je schoenen of je techniek, staan onze specialisten klaar om je te adviseren en te ondersteunen. Pijn in knie na hardlopen ervaren is vanaf nu niet langer meer nodig!

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je blijven genieten van hardlopen zonder de angst voor telkens terugkerende of verergerende kniepijn. En vergeet niet: onderneem actie bij de eerste tekenen van kniepijn en zoek indien nodig professionele hulp.

Kniepijnbehandelingen bij Level Fysiotherapie

Wanneer je te maken hebt met kniepijn na het hardlopen, biedt Level Fysiotherapie een scala aan behandelingsopties die specifiek zijn afgestemd op jouw situatie. Onze aanpak is holistisch en gericht op het bevorderen van een snel en duurzaam herstel.

Hoe wij kniepijn aanpakken met fysiotherapie

Bij Level Fysiotherapie beginnen we met een uitgebreide beoordeling van jouw knieklachten om de onderliggende oorzaak van de pijn te identificeren. Onze behandelingen bij pijn in knie na hardlopen kunnen onder meer bestaan uit:

 • Mylogenics: Een geavanceerde techniek gericht op het snel herstellen van bewegingsbeperkingen en het optimaliseren van je spierfuncties.
 • Medical taping: Het gebruik van elastische tape om de natuurlijke genezing van je lichaam te ondersteunen en pijn en ontsteking te verminderen.
 • Fysiofitness: Een gepersonaliseerd oefenprogramma, ontworpen om de spieren rondom je knie te versterken en je algehele conditie te verbeteren.
 • Personal training: Begeleiding door ervaren trainers om je techniek te verbeteren, het risico op toekomstige blessures te verlagen en je prestaties te optimaliseren.

Boek jouw fysiofitness-sessie voor betere hardloopprestaties

Het belang van een persoonlijke aanpak bij elke kniepijn

Wij geloven dat geen twee knieën hetzelfde zijn. Pijn in knie na hardlopen of last van knie door andere activiteiten? Bij Level Fysiotherapie leveren we enkel en alleen maatwerk. We nemen de tijd om jou en je specifieke behoeften te leren kennen, zodat we een behandelplan kunnen samenstellen. Dit plan is niet alleen gericht op het verlichten van je huidige pijn, maar ook op het voorkomen van mogelijke toekomstige problemen.

Pijn in knie na hardlopen level fysiotherapie

Neem contact op

Veelgestelde vragen over kniepijn

Hoe lang duurt herstel bij ervaren pijn in knie na hardlopen?

Het herstel van kniepijn na hardlopen kan variëren en is afhankelijk van de ernst van je blessure en de reactie van jouw lichaam op de behandeling. Lichte kniepijn kan binnen enkele dagen verbeteren met rust en zelfzorg, terwijl ernstigere blessures weken of zelfs maanden duren. Een persoonlijk behandelplan van een fysiotherapeut kan het herstelproces versnellen.

Kan ik doorgaan met hardlopen als ik kniepijn heb?

Het is belangrijk om hardlopen te vermijden als je actieve kniepijn ervaart, omdat dit de blessure kan verergeren. Focus in plaats daarvan op alternatieve vormen van lichaamsbeweging die minder belastend zijn voor je knieën. Ga bijvoorbeeld zwemmen of fietsen, totdat de pijn volledig is verdwenen.

Zijn er specifieke stretches of oefeningen om pijn in knie na hardlopen te voorkomen?

Ja, er zijn diverse stretches en versterkende oefeningen die helpen om kniepijn te voorkomen. Oefeningen die focussen op de quadriceps, hamstrings, kuitspieren en heupspieren dragen bij aan een betere stabiliteit en kracht rond je knieën. Een van onze ervaren fysiotherapeuten stelt graag een aangepast oefenprogramma voor je samen. Dit programma sluit aan bij jouw specifieke behoeften.

Hoe weet ik of mijn kniepijn ernstig is?

Wanneer je kniepijn hebt die niet verbetert met rust en zelfzorg, of als je symptomen ervaart zoals ernstige zwelling, roodheid, warmte rond het gewricht, beperkte bewegingsvrijheid of instabiliteit, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstige aandoening die professionele behandeling vereist.

Kan voeding invloed hebben op pijn in knie na hardlopen?

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in het algemene welzijn van de mens. Het kan ook invloed hebben op ontstekingen in het lichaam. Een dieet dat rijk is aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en omega-3-vetzuren (gevonden in vette vis) ondersteunt bij het beheersen van ontstekingen en pijn. Voeding mag echter niet gezien worden als vervanging voor medische behandelingen bij aanhoudende kniepijn.

"Goed en professioneel geholpen toen ik met long COVID startte bij Farell..."

Linda Verkuil