Schouderpijn: oorzaken, symptomen en behandelingen

Heb je last van pijn in één of beide schouders en weet je niet wat je eraan kunt doen? Je bent niet de enige! Schouderpijn is een veelvoorkomende klacht die allerlei oorzaken kan hebben. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en effectieve behandelingen van schouderpijn. Ook geven we tips voor preventie en zelfzorg.

Schouderpijn verhelpen

Wat is schouderpijn?

Pijn in je schouder maakt het dagelijkse leven een stuk lastiger. Je krijgt steeds meer moeite met eenvoudige handelingen uitvoeren zoals aankleden, schrijven of gewoon ontspannen. Ook sporten wordt steeds pijnlijker. Daarom moet je niet te licht denken over de pijn die je voelt. Neem de signalen die je lijf geeft vooral serieus!Daarom leggen we eerst uit wat schouderpijn precies is en wat veelvoorkomende oorzaken van pijn in de schouder zijn. Het kan namelijk variëren van een lichte irritatie tot een intense pijn die je bewegingsvrijheid sterk beperkt.

Veelvoorkomende oorzaken pijn in schouders

De locatie van deze pijn kan door verschillende factoren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn overbelasting en blessures. Deze zijn vaak het gevolg van intensief sporten, zwaar tillen of te veel van dezelfde bewegingen doen. Overbelasting leidt dan geregeld tot ontstekingen in de spieren en pezen rondom de schouder, wat weer tot uiting komt in pijn en ongemakken.

Blessures zoals een gescheurde rotator cuff of een ontwrichte schouder zijn ook veelvoorkomende oorzaken. Ze komen vaak voor bij sporters en mensen die veel fysiek werk doen. Medische aandoeningen kunnen een laatste verklaring voor schouderpijn zijn en deze vragen om specifieke behandelingen.

Neem direct contact op voor snelle behandeling van je schouderklachten!

Symptomen en diagnose

Het herkennen van de symptomen van schouderpijn is de eerste stap op weg naar herstel. De pijn varieert van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met stijfheid, zwelling en een beperkte bewegingsvrijheid. Om de juiste diagnose te stellen, is een bezoek aan een fysiotherapeut essentieel. De fysiotherapeut helpt je de oorzaak van je pijn te achterhalen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Zonder een juiste diagnose is het moeilijk om de juiste behandeling te vinden.

Herkennen van schouderpijn

Symptomen uiten zich op verschillende manieren. Denk aan scherpe pijn tijdens bepaalde bewegingen, een constante zeurende pijn, of een gevoel van zwakte in de arm als gevolg van pijn boven in de schouder. Deze signalen kunnen wijzen op problemen in de spieren, pezen of gewrichten. Daarnaast zijn symptomen zoals een branderig gevoel of tintelingen in de arm een teken van een beknelde zenuw. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en op tijd hulp te zoeken om erger te voorkomen.

“Schouderklachten beginnen vaak heel klein en worden in een later stadium steeds pijnlijker. Snel ingrijpen en onze fysio’s inschakelen helpt!”

Diagnosemethoden bij de fysiotherapeut

Bij Level Fysiotherapie gebruiken we verschillende technieken om de oorzaak van je schouderklachten te achterhalen. We doen lichamelijk onderzoek, diverse bewegingsanalyses en soms komt er beeldvormend onderzoek zoals echografie aan te pas.

Een juiste diagnose is het beste startpunt voor effectieve behandelingen. De fysiotherapeut stelt daarom tijdens de intake vragen over je pijn, je medische geschiedenis en je dagelijkse activiteiten. Zo krijgen we een volledig beeld van je klacht en dat is nodig om de juiste behandelingsstrategie te bepalen.

Behandelmethoden voor schouderpijn

Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor schouderpijn, variërend van fysiotherapie tot medical taping en fysiofitness. Fysiotherapie is vaak de eerste stap, waarbij de fysiotherapeuten van Level Fysiotherapie oefeningen en technieken toepassen om de pijn te verlichten en mobiliteit te verbeteren. Andere behandelingen zoals mylogenics en medical taping kunnen ook effectief zijn.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is nodig bij het behandelen van schouderpijn. De eerste sessie begint meestal met een grondige evaluatie van je houding, beweging en spierkracht. De fysiotherapeut stelt een behandelplan op dat is afgestemd op jouw specifieke situatie. Dit plan kan bestaan uit verschillende oefeningen en technieken om de pijn te verminderen en de functie van je schouder te verbeteren.

Oefentherapie

Naast fysiotherapie is er oefentherapie. Met deze behandelmethode richten we ons – na herstel – verder op het versterken van de spieren rond de schouder. Dit helpt niet alleen de pijn te verlichten, maar voorkomt ook toekomstige klachten. De oefeningen worden aangepast aan jouw specifieke situatie en behoeften. Door regelmatig bij ons op locatie maar vooral ook thuis te blijven oefenen, verbeter je de kracht en flexibiliteit van je schouder. Dit maakt je minder kwetsbaar voor nieuwe blessures.

Mylogenics

Mylogenics is een geavanceerde techniek die zich richt op het losmaken van verklevingen in de spieren en het verbeteren van de spierfunctie. Het is een combinatie van verschillende behandelingsmethoden en wordt vaak ingezet bij hardnekkige klachten. De techniek helpt om de spieren weer soepel en sterk te maken, waardoor de pijn vermindert en je bewegingsvrijheid toeneemt. Mylogenics vormt een zinvolle aanvulling op andere therapievormen.

Medical taping

Medical taping is nog een manier om schouderpijn te behandelen. Hierbij brengen we elastische tape op de huid aan om de spieren en gewrichten te ondersteunen, maar zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De medical tape vermindert pijn en ondersteunt het helingsproces. De tape verbetert namelijk de doorbloeding en vermindert de druk op pijnlijke plekken. Hierdoor kun je gemakkelijker bewegen én sneller herstellen.

Fysiofitness

Fysiofitness combineert de voordelen van begeleide fitness met fysiotherapie. Het helpt niet alleen bij het herstel van specifieke pijnen, maar draagt ook bij aan je algemeen fitter voelen en nieuwe klachten voorkomen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werk je aan kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Dit maakt je lichaam sterker en veerkrachtiger, waardoor je minder snel last krijgt van pijn of blessures. Fysiofitness is ideaal om fit te blijven en schouderpijn (of andere klachten) te voorkomen.

Schouderpijn

Maak een afspraak voor jouw behandelplan

Preventie en zelfzorg

Het voorkomen van pijn in de schouders is net zo belangrijk als het behandelen ervan. Door goed voor jezelf te zorgen, verklein je de kans op schouderklachten aanzienlijk. Doe daarom geregeld je oefeningen en let op je houding. Vooral bij bepaalde bewegingen is het van belang om te weten hoe je je lichaam op de juiste manier gebruikt om overbelasting te voorkomen.

Oefeningen voor thuis

Er zijn verschillende oefeningen die je thuis kunt doen om je schouders sterk en flexibel te houden. Denk aan rekoefeningen, lichte krachttraining en mobiliteitsoefeningen. Deze oefeningen helpen de spieren rondom de schouder te versterken en de gewrichten soepel te houden. Door regelmatig te oefenen, is het risico op schouderpijn kleiner. En je wordt ook nog eens fitter.

Ergonomische tips

Een goede houding en een ergonomische werkplek maakt een wereld van verschil. Zorg ervoor dat je werkplek goed ingericht is. Je stoel en bureau moeten op jouw lengte ingesteld zijn. Gebruik eventueel hulpmiddelen zoals een ergonomische muis of toetsenbord om spanning op je schouders te verminderen. Door op de juiste manier te zitten en te bewegen, voorkom je overbelasting en houd je je schouders gezond.

Kortom

Laat schouderpijn niet langer je leven beheersen en neem voor een grondig lichamelijk onderzoek en een individueel behandelplan contact op met Level Fysiotherapie. Met de juiste kennis en behandelingen verminderen we samen jouw pijn. Binnen korte tijd kun je weer normaal leven en volop genieten van je dagelijkse activiteiten!

Ontdek de toegevoegde waarde van Level Fysiotherapie

"Goed en professioneel geholpen toen ik met long COVID startte bij Farell..."

Linda Verkuil