Voel je een scherpe pijn in je schouder als je je arm optilt? Of word je 's nachts wakker, omdat je niet op die schouder kunt liggen? Je bent niet de enige! Veel mensen kampen met schouderpijn en slijmbeursontsteking schouder kan daar de oorzaak van zijn.
Bij Level Fysiotherapie zien we regelmatig patiënten met deze klacht. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van schouder slijmbeursontstekingen. We leggen uit wat het is, hoe je het herkent en vooral: wat je eraan kunt doen.
Een slijmbeursontsteking in de schouder klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. In je schouder zitten kleine zakjes gevuld met vocht die we slijmbeurzen noemen. Deze werken als een soort ‘stootkussentjes’ tussen je botten en pezen. Ze zorgen ervoor dat alles soepel beweegt, maar soms raken deze zakjes ontstoken. Dit noemen we dan een slijmbeursontsteking.
Bij een slijmbeursontsteking schouder is zo'n vloeistofzakje in je schouder geïrriteerd en gezwollen. Dit kan verschillende redenen hebben. Soms komt het door te veel dezelfde bewegingen doen, zoals bij schilderen of zwemmen. Ook een val of stoot kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. En soms ontstaat de ontsteking zónder een duidelijk aanwijsbare reden.
Bewegen wordt echter pijnlijk en de meeste mensen merken dit vooral als ze hun arm optillen of 's nachts op die schouder liggen. Het kan zelfs zo erg worden dat je je arm nauwelijks meer kunt gebruiken.
Er zijn verschillende redenen waarom je een slijmbeursontsteking aan je schouder krijgt. Overbelasting komt vaak voor. Als je steeds dezelfde beweging met je schouder maakt, bijvoorbeeld bij bepaalde sporten of beroepen, kan dit leiden tot irritatie van de slijmbeurs. Ook een blessure, zoals een val of harde stoot tegen je schouder, kan een slijmbeursontsteking veroorzaken.
Een slechte houding speelt echter ook een rol. Langdurig in een verkeerde houding werken, zoals aan een bureau dat niet goed is afgesteld, kan druk op je schouder zetten. Daarnaast kunnen sommige medische aandoeningen, zoals reuma of jicht, het risico op een slijmbeursontsteking verhogen.
Leeftijd is een volgende factor, want naarmate je ouder wordt, neemt de kans op een slijmbeursontsteking toe. Dit komt doordat weefsels gewoon minder flexibel worden.“Bij Level Fysiotherapie zien we vaak dat het een combinatie van deze factoren is die tot klachten leidt. Daarom kijken we altijd naar het hele plaatje als je met pijn in je schouder naar ons komt.”
Hoe weet je nu of je last hebt van een slijmbeursontsteking schouder of iets compleet anders? Er zijn een aantal duidelijke signalen waar je op kunt letten. Maar voor een goede diagnose is het belangrijk om naar een professional te gaan. Er zijn wel typische symptomen en wij hebben een vaste aanpak om een diagnose te stellen.
Een slijmbeursontsteking schouder kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende klacht is pijn bij beweging, vooral als je je arm optilt of naar achteren beweegt. Je kunt dan een scherpe pijn voelen. Veel mensen ervaren ook stijfheid in de schouder, waardoor ze die minder goed bewegen.
Soms is er aan de buitenkant van de schouder een lichte zwelling zichtbaar of voelbaar. Het gebied rond de schouder kan warm aanvoelen als je het aanraakt. Veel mensen met een slijmbeursontsteking merken dat de pijn 's nachts erger wordt, vooral als ze op de betreffende schouder liggen.
Je kunt ook moeite met alledaagse handelingen hebben, zoals je haar kammen of iets uit een hoge kast pakken. Als je op het pijnlijke gebied drukt, kan dat extra pijnlijk zijn.
Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook bij ándere schouderklachten voorkomen. Daarom is het altijd verstandig om bij aanhoudende klachten een afspraak te maken met een fysiotherapeut.
Bij Level Fysiotherapie nemen we de tijd om een nauwkeurige diagnose te stellen. We beginnen met een uitgebreid gesprek. We vragen naar je klachten, wanneer ze begonnen zijn en wat ze verergert of verlicht. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. We kijken naar je houding en hoe je je schouder beweegt. We voelen ook aan je schouder om te checken op zwelling of gevoelige plekken.
We laten je verschillende bewegingen doen met je arm. Dit helpt ons om te zien waar de pijn precies zit en hoe ernstig de beperking is. Ook testen we de kracht in je schouder- en armspieren. Dit kan ons meer vertellen over de oorsprong van je klachten.
Soms is het nodig om een echo of röntgenfoto te maken. Dit doen we niet standaard, maar alleen als we denken dat het extra informatie kan geven.
Door deze stappen te volgen, kunnen we een slijmbeursontsteking schouder goed onderscheiden van andere schouderklachten. Dit is belangrijk, want alleen een juiste diagnose leidt tot de meest effectieve behandeling.
Nu we weten wat een slijmbeursontsteking schouder is en hoe we het herkennen, is het tijd om te kijken naar de behandelmogelijkheden. Bij Level Fysiotherapie geloven we in een aanpak op maat. We combineren verschillende behandelmethoden om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen. Laten we eens kijken naar je opties.
Als fysiotherapeuten hebben we verschillende tools in onze gereedschapskist om een slijmbeursontsteking schouder aan te pakken. Een belangrijke pijler is oefentherapie. We leren je specifieke oefeningen om je schouder voorzichtig te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Dit doen we stap voor stap, zodat je schouder niet overbelast raakt.Manuele therapie is een andere effectieve methode. Met onze handen kunnen we je schoudergewricht losmaken en de spieren laten ontspannen. Dit kan pijn verminderen en beweging bevorderen. Soms gebruiken we ook dry needling, waarbij we kleine naaldjes gebruiken om gespannen spieren te ontspannen. Dit klinkt misschien eng, maar veel patiënten ervaren hierdoor snel verlichting.
In sommige gevallen zetten we shockwave therapie in. Met geluidsgolven stimuleren we het herstel van de ontstoken slijmbeurs. Dit kan de genezing versnellen. We kunnen ook speciale tape aanbrengen om je schouder te ondersteunen en de pijn te verminderen.
Naast deze behandelingen kijken we ook naar je dagelijkse activiteiten. We geven advies over hoe je je schouder tijdens het herstel kunt ontzien. Het mooie van fysiotherapie is dat we deze methoden combineren en aanpassen aan jouw specifieke situatie. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander immers niet de beste oplossing te zijn!
Naast de behandelingen die je bij ons in de praktijk krijgt, zijn er ook dingen die je thuis zelf kunt doen om het herstel te bevorderen. Rust is belangrijk, maar dit betekent niet dat je je schouder helemaal niet moet bewegen. Vermijd activiteiten die veel pijn doen, maar blijf wel voorzichtig binnen de pijngrens bewegen.
In de eerste dagen kan ijs helpen om de pijn en zwelling te verminderen. Later kan warmte prettig zijn om de spieren te ontspannen. In overleg met je huisarts kun je pijnstillers gebruiken om de ergste pijn te verlichten.
Kijk of je bepaalde bewegingen anders kunt doen om je schouder te ontzien. Bijvoorbeeld door dingen op een lagere plank te zetten. Let ook op je houding, vooral als je veel zit. Een rechte rug en ontspannen schouders maken veel verschil.
Het is belangrijk om de oefeningen die we je hebben geleerd regelmatig te doen, maar forceer niets. Een gezonde leefstijl met goede voeding, voldoende slaap en niet roken kan ook bijdragen aan een sneller herstel.
Bij Level Fysiotherapie geloven we sterk in de combinatie van professionele behandeling en zelfzorg. We behandelen je niet alleen, maar delen ook onze kennis om zelf actief aan je herstel bij te dragen.
Een slijmbeursontsteking schouder kan vervelend zijn, maar het goede nieuws is dat je er veel aan kunt doen om herhaling te voorkomen. Bij Level Fysiotherapie leren we je niet alleen om van je klachten af te komen, maar ook hoe je je schouders gezond en sterk kunt houden.
Sterke en flexibele schouderspieren zijn je beste verdediging tegen toekomstige problemen. Een eenvoudige maar effectieve oefening is de pendulumoefening. Hierbij buig je licht voorover en laat je je arm ontspannen hangen. Maak kleine cirkels met je arm. Dit helpt om je schouder soepel te houden.
Een andere goede oefening is 'wandklimmen'. Sta voor een muur en 'loop' met je vingers zo hoog mogelijk langs de muur. Dit verbetert de beweeglijkheid van je schouder. Voor het versterken van de spieren aan de achterkant van je schouder is de externe rotatie oefening effectief. Hierbij houd je je bovenarm tegen je zij en buig je je elleboog 90 graden. Beweeg vervolgens je onderarm rustig naar buiten.
Het is belangrijk om deze oefeningen rustig op te bouwen en nooit door de pijn heen te gaan. Bij Level Fysiotherapie leren we je daarom graag de juiste techniek en helpen we je met een oefenprogramma samenstellen dat bij jou past.
Naast oefeningen is het ook belangrijk te letten op hoe je je schouders in het dagelijks leven gebruikt. Een ergonomische inrichting van je werkplek is essentieel. Zorg dat je bureau en stoel goed zijn afgesteld. Je scherm moet op ooghoogte staan en je armen moeten kunnen rusten terwijl je typt.
Let ook op hoe je tilt. Til zware voorwerpen dicht tegen je lichaam aan en gebruik je benen in plaats van je rug en schouders. Als je slaapt, probeer dan niet op je pijnlijke schouder te liggen. Een extra kussen kan helpen om een comfortabele positie te vinden.
Neem regelmatig pauzes als je lang achter elkaar dezelfde beweging maakt. Gebruik deze momenten om je schouders te bewegen en te ontspannen. Let ook op je telefoongebruik. Houd je telefoon op ooghoogte in plaats van naar beneden te kijken. Dit voorkomt overbelasting van je nek en schouders.
Bij Level Fysiotherapie kijken we naar je hele leefstijl. We geven je praktische tips die passen bij jouw dagelijkse activiteiten, of je nu een kantoorbaan hebt of fysiek werk doet.
Door al deze oefeningen en tips toe te passen, kun je het risico op een nieuwe slijmbeursontsteking schouder flink verminderen. En mocht je toch weer klachten krijgen, dan weet je dat je altijd bij ons terecht kunt voor deskundige hulp en advies!